Szelfi tippek kezdőknek és függőknek
2017. szeptember 20. írta: Lynxa

Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket!

 

Tiszta telefon = Tiszta kép: Talán említeni sem kellene, de ha piszkos a telefonodba épített kamera, akkor nem fogsz tudni tiszta és éles képet készíteni magadról. Bár egy ujjlenyomat csak milliméteres vonalakból áll, közvetlenül az objektíven már hatalmasnak tűnik és a kép jó részét károsan befolyásolja. pixabay.jpg

Forrás: pixabay

Szelfi készítés vagy éppen fotózás előtt minden alkalommal töröld le egy puha anyaggal (például a ruhád) a telefon kameráját. Ja és még egy dolog! A fotózáskor a telefonod kijelzőjén megjelenik egy kis, sárga négyszög. Bökj oda, ahol a lényeg van, mert ide fog élességet állítani a kamera.

 

Zárd be magad a képbe: Ha te magad vagy a kép témája (nem a körülötted lévő tengerpart vagy az előtted gőzölgő ebéd), akkor készíts szűk kivágású képet! A háttér – különösen ha nagyon világos vagy mozgalmas – eltereli rólad a figyelmet.

wikimedia.jpg

Akkor ki a fontosabb a képen?

Forrás: wikimedia

Persze ha ezt a telefon közelítésével oldod meg, akkor szembesülni fogsz a krumpliorr effektussal, vagyis a szemed aprónak, az orrod pedig a hóember répájára emlékeztetőnek fog látszani. A megoldás a távolabbi fényképezés – pl. szelfibot vagy messzire nyújtott kéz – és a képkivágás kombinációja. Persze kereshetsz egy semleges vagy éppen kevésbé világos hátteret is.

 

Támaszkodj valamire: A legrutinosabb szelfizők is találkoztak már azzal a helyzettel, amikor valahogy nem jön össze a jó szög a képhez sem kézben tartva, sem szelfibottal. Bosszantó, de gondoltál már arra, hogy letámaszd  valahová a telefonod? Tökéletes lehet erre a célra egy éttermi váza vagy sószóró az asztalon vagy egy apró, háromlábú állvány (tripod), amit magaddal viszel. Ilyet szinte már minden telefonhoz lehet kapni 1-2 ezer forintért és a legkisebb táskában is elfér, mert összecsukva kisebb, mint a telefonod és csupán néhány deka a súlya.

pixabay2.jpg

Egy kis tripod csak néhány ezer forint

Forrás: pixabay

Persze ilyenkor időzített képet kell készítened, de semmi vész: a telefon kijelzőjén látszani fog a visszaszámlálás a kép készítése előtt. Ha mélyebbre teszed a telefont, mint a szemed vonala, akkor figyelj a tokádra (ha van), mert a lefelé tartott fej kidomborítja azt.

 

Nézz a kamerába: Minden kész a tökéletes szelfihez? Akkor már csak egy dolgod marad: nézz a kamerába és ne a kijelzőn vizslasd a képed. Hidd el, nem fog változni semmi, kivéve ha akkor kezded keresni az elsütő gombot. Előre tedd az ujjad a gombra és elsütés előtt már csak a kamerába nézz! Tudtad, hogy szinte az összes telefontípus fényképezőgépét el lehet sütni a hangosító gombokkal is? Mennyivel egyszerűbb...

 

Inkább ne is a kamerába nézz!: A következő tipp egy kis gyakorlást igényel, de minden pillanat aranyat fog érni. Ha az elsütéskor nem a kamerába, hanem egy kicsit fölé nézel (1-2 milliméterrel), akkor a képen úgy látszik majd nagyobbnak a szemed, hogy nem kelt természetellenes hatást. Eleinte lehet, hogy nem sikerül majd tökéletesre, de néhány próba után menni fog. Gyakorolj az igéző szemekért!

 

Sokan vagytok? Akkor számolj: Ősrégi fotós igazság, hogy egy csoportképen legalább egy ember mindig lehunyja a szemét vagy buta arcot vág. Jó hír, hogy ennek elkerüléséhez létezik egy legalább ilyen régi trükk. Fotózás előtt kérj meg mindenkit, hogy csukja le a szemét és csak a „most” szóra nyissa ki. Számolj háromig, majd mondd: most. Ha vársz még egy másodpercet, akkor mindenki tökéletes arccal szerepel majd a képen (ha rögtön elsütöd a telefont, akkor a lassabbak lemaradhatnak, ha tovább vársz, akkor újra csak pislogni fog valaki).

 

Tégy úgy, mint a napraforgó: Mert mit is tesz ez a szépséges szotyiforrás? Forog a fény után. Ezt neked sem árt megtenned, mivel a jó fény a jó kép alapja. Ne csak a legjobb szöget keresd meg a szelfikészítés előtt, hanem fordulj körbe és figyeld, hogy miként változik a kép attól függően, hogy honnan világítja meg az arcod a fény. De ne csak a sarkaid körül fordulj...

 

pixabay3.jpg

Forrás: pixabay 

 

Mint az Operaház fantomja: Bizony senkinek sem szimmetrikus az arca. Ha nem is annyira, mint az alcímben szereplő muzikális szörnyetegnek, de mindenkinek eltér a két arcfele egymástól. Minden fényviszony mellett próbáld meg a fotózást mindkét oldaladról. Ja és még egy tipp: Ha a vállaid pontosan merőlegesek a képre, akkor fenyegetőnek, kötekedőnek tűnsz. Tartsd a telefont egy kicsit oldalra valamelyik válad irányába.

 

Vigyél bele egy kis ötletet: Láttál egy jó szelfit valahol? Utánozd le bátran... egyszer! Tudom, hogy már megtaláltad a legelőnyösebb pózt és a legszebb csücsörítést, de könyörgöm: a huszadik ugyanolyan kép meglehetősen unalmas (nem, ha másik ruha van rajtad attól sem lesz változatosabb). Próbálj ki mindig valami újat. Gyűjtsd az ötleteket és válaszd a pillanathoz leginkább passzolót. Készíts habos fürdőt és dugd ki belőle csak a fejed vagy készíts úgy a kirakat előtt, hogy a tükörképed mellett a vágyott táska is megjelenjen a képen, de megkérhetsz valakit arra is, hogy fotózzon le szelfizés közben... A lehetőségek tárháza végtelen. Figyeld meg, hogy a nagyágyúk is gyakran váltogatják a pózokat!

 

Harmadolj!: Jegyezd meg ezt a szót: Aranymetszés. Az aranymetszés szabályai szerint akkor szép – és érdekes - a fotó ha a téma nem középen, hanem valamelyik harmadban van a képen. Láttál mostanában profi, autóban készült szelfit? Akkor tudod, hogy miről beszélek.

adventurejay.jpg

Az aranymetszés szabályai szerint készült szelfi

Forrás: adventurejay.com

 

Mikor készíts szelfit?: A legszebb fények az ún. kék órában láthatóak. Ez tulajdonképpen két óra, egy a naplemente előtti, egy pedig a napfelkelte utáni. Ilyenkor világít a leglágyabban ás a legmelegebben a nap (nem hőfokban, hanem színben). Ha nem sikerül ebben az órában készítened a képet (hja, van úgy, hogy a nyári parti után nem tudsz a nappal együtt kelni), akkor keress árnyékot. A déli nap biztosan tönkreteszi a képed, kivéve, ha árnyékban fotózol. Ebben az esetben arra figyelj, hogy a képen csak árnyékos terület látsszon, mert minden más terület reménytelenül ki fog égni. Általában figyelj arra, hogy a nap ne világítsa meg erősebben a hátteret (mondjuk a tengert), mint téged, mert akkor csak a sziluetted fog csak látszani. Ja és a tenger akkor a legszebb kék, ha a nap a hátad mögül süt. Ha a víz felett jár a legforróbb bolygó, akkor a képen szürkés színe lesz a hűsítő haboknak.  

 

Szűrő – keress újakat!: Tényleg csodálatosak az instaszűrők, de mindet láttuk már milliószor. Ha az App store-ban vagy a Google play-ben körülnézel, akkor találsz egy halom egyszerű képmanipuláló appot. Sok ezek közül ingyenes vagy az alapcsomagért nem kell fizetned. Én leginkább a Photoshop Expresst használom, de a döntés a tiéd...

A bejegyzés trackback címe:

https://jofenyeket.blog.hu/api/trackback/id/tr6512879404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Peetee 2017.09.21. 20:27:53

Ezek fotós tippek, szelfizni úgy szoktak, hogy csinálnak gyorsan 15 képet 16 különböző pózban. Megnézik magukat rajta, és ha nem nagy az orr, eléggé csücsörít a száj és a 80kg-os leányzó 55nek néz ki rajta (mrt nyaktól lefelé ki van csavarodva) akkor az lesz a jó, töltsük fel, 12 lájk, juppié! Így megy ez, nem a színek meg a formák a fontosak. A szelfi az egyszerű ember retusálása: mindent lecsalok a képről amitől 1kg-al is többnek látszom 55nél és mindent beleerőltetek a háttérbe, amitől menő és vagyány leszek (annak gondolom magam). Pacsi! :)
süti beállítások módosítása