Fényképezőgép választási tippek kezdőknek
2016. november 23. írta: Lynxa

Fényképezőgép választási tippek kezdőknek

Közeleg a karácsony, ami ideális ahhoz, hogy megvedd az új fényképezőgéped. De vajon melyik lenne a legjobb a számodra? Néhány hasznos tipp kezdők és haladók számára.

 

Ha fotósként dolgozik az ember, és erről a környezete is tudomást szerez, akkor óhatatlanul záporozni kezdenek rá bizonyos kérdéstípusok, melyek között előkelő helyen szerepel a „Milyen gépet vegyek magamnak?” Úgy gondoltam, hogy a Jófényeket blogon is érdemes erről a témáról – a szokásos technikai halandzsa nélkül  - kicsit bővebben beszélni.

            A fényképezőgép választás szempontjából két csoportot szoktam megkülönböztetni: Azokat, akik tényleg az első gépüket tervezik megvenni, és azokat, akiknek már van otthon egy kompakt gépük, de valami komolyabbra, nagyobbra vágynak. 

            Az első csoport számára azt szoktam javasolni, hogy először is vegyenek egy kompakt gépet. Azért javasolom ezt, mert egy ilyen masinával minimális költség mellett is ki tudják deríteni, hogy van-e kedvük a fényképezéshez vagy örökre megmaradnak a kötelező körök (nyaralás, családi ünnepek, szalagavatók, stb.) megörökítésénél. powershot_sx620_hs_angle3_tcm128-1390546.jpgRáadásul tehetik ezt a próbát úgy, hogy a fotózás árnyoldalaival (felszerelés cipelése, ilyesmi) nem kell megismerkedniük. Persze ilyenkor rögtön jön a következő kérdés: Na és milyen kompaktot? Mivel a kezdők nem nagyon tudják a gépek tudásának a határait feszegetni, így azt szoktam javasolni, hogy keressék meg melyik kompakt nyerte a tavalyi, vagy az egy évvel korábbi EISA díjat és vegyék meg azt a gépet. Ez a díj egy nemzetközi elismerés a leginnovatívabb és legjobb jellemzőkkel bíró szórakoztatóelektronikai termékeknek, így nem nagyon lehet mellé nyúlni vele. Emellett érdemes néhány teszt oldalt is szemügyre venni, mert ott hamar kibuknak az esetleges rossz tapasztalatok. Nem érdemes a legdrágább gép megvásárlására törekedni, mert közel sem biztos, hogy észreveszed/ki tudod használni a különbséget.

A második csoport, vagyis a gépváltók számára már bonyolultabb jótanácsot adni, de az első válasz egyszerű – igazából egy kérdés – „Mire akarod a gépet használni”? Ezzel kell először tisztába kerülnöd, mivel minden géptípusnak vannak előnyei és hátrányai. Nézzük meg, hogy milyen géptípusok közül választhatsz, előnyökkel, hátrányokkal, hogy te is el tudd dönteni mire is van szükséged:

            Kompakt gép és ultrazoom: Ha van már egy kis rutinod a fotózásban, és nem szeretnél más típusra váltani, akkor talán érdemesebb lehet egy jobb képességekkel rendelkező, újabb kompaktra váltani. cb8344f973d48449a0527a2df5661cb5.jpgHa alapvetően már tisztában vagy a rekesz, záridő, ISO érték fogalmakkal, akkor egy komolyabb kompakttal a kezedben jobb eredményeket tudsz elérni. Ha még ezen túl is feljebb vágysz a kategórián belül, akkor nézd meg a szuperzoom gépeket – ezek azok, amik úgy néznek ki, mint a komoly fényképező gépek, de sokkal kisebb méretben – mert szó szerint új távlatokat nyitnak meg. Ezek a masináknak, ahogy a nevükben is szerepel, a legnagyobb erősségük a zoom, vagyis az a képesség, hogy közelebb hozzák a távoli dolgokat. Ha ilyet használsz, akkor kevesebbet kell gyalogolnod, mert távolabbról is tudsz majd képeket lőni a dolgokról.

Végül az előnyök/hátrányok: A kompaktok verhetetlenek árban és méretben egyaránt. Akár egy kabátzsebben is magaddal viheted őket. Hátrányuk, hogy tudásuk szerény és érzékelőjük, valamint vakujuk apró, így kevés olyan fényviszony van, amikor jól teljesítenének. Az ultrazoom gépek előnye szintén a kis méret és a nagy zoomátfogás, ez utóbit azonban csak akkor érdemes fontolóra venned, ha sokat fotózol távolra. Azt szoktam javasolni, hogy nézd meg a legutolsó 20-30 képed és döntsd el, hogy égetően szükséged van-e az ultrazoom képességekre. Sajnos az ultrazoom gépek jóval drágábbak a többi kompaktnál és itt is gond, hogy általában elemmel működnek.

            MILC vagy cserélhető objektíves kompakt: A gyártók nagy reményeket fűztek ezekhez a gépekhez, de a piac nem fogadta túl jól őket. 40395793_panasonic-lumix-dmc-gf1-body.jpgEzek azok a gépek, amik úgy néznek ki, mint egy kompakt, de már pici, cserélhető objektívjuk van. Képességeik nem sokban maradnak el a DSLR gépekétől, sőt vannak olyan dolgok, amikben jobban is teljesítenek. Szerintem azonban több a hátrányuk, mint az előnyük. Előnyök/hátrányok: Előny a kis méretbe zsúfolt magas tudásszint és minőség. Ezek a gépek képminőségben is felveszik a versenyt a hobbicélú DSLR-ekkel. Hátrányai, hogy a kabátzsebre vágás felejtős, mert az objektíveket is cipelni kell. Ráadásul önmagában a gépek ára is vetekszik a DSLR kamerákéval, miközben tudásukat nagyban befolyásolja, hogy milyen objektívet veszel hozzá. A MILC-ekhez pedig kevesebb és drágább objektív kapható, mint a DSLR-ekhez.

            Tükörreflexes vagy DSLR gépek: A köztudatban ez a „fényképezőgép”, azaz a nagy, fekete masinák, amikkel a profik is dolgoznak. Persze DSLR-ből is sok félét lehet kapni, így a közülük való választás egy külön bejegyzés témája lesz majd. eos-7d-3q-675x450.jpgItt legyen elég annyi, hogy a DSLR-ek esetében a minőség és a tudás csak pénz kérdése. Annyi féle kiegészítő és objektív kapható hozzájuk, hogy győzzön kiigazodni rajta az ember. Bár a belépő szintű gépeket én szívem szerint nem ajánlanám, de az egyel nagyobb (Canonnál a 3 számjegyű, pl. Eos 750D) gépek már egy kezdő/középhaladó amatőrfotósnak éppen megfelelnek (én igazából dolgoztam is ilyen géppel és az ügyfelek nem voltak elégedetlenek a minőség miatt). Előnyök/hátrányok: A felsoroltak közül a legmagasabb képminőség és szabadság a kreativitás számára. Nehéz olyan kiegészítőt elképzelni, amit nem lehet beszerezni hozzájuk. Akkumulátorral működnek, ami sok elkészíthető képet jelent, ráadásul egy portrémarkolattal rögtön két akksit is tehetünk beléjük, ez azt jelenti, hogy csak több száz képenként kell újratölteni őket. Hátrányuk, hogy a gépváz drága (az említett 3 jegyűek közel 200 ezer forintba kerülnek), ráadásul a minőséget itt is az objektívek befolyásolják. Érdemes úgy számolni, hogy alapból még egyszer annyit kell költeni az obikra, mint magára a gépre. A DSLR-ek súlyosak, a teljes felszerelés akár 4-5 kilót is nyomhat (nem igazán szelfibarát gépek ezek). Ilyen gép beszerzését csak akkor javasolom, ha valóban komoly terveid vannak a fotózással, mert komoly befektetés igényelnek, viszont cserében egy egészen más világot ismerhetsz meg velük a fényképezésen belül.  

Nyáron a Balatonon fotóznál? Akkor érdekelhet néhány különös sztori a tóval kapcsolatban, melyeket itt találsz.

A bejegyzés trackback címe:

https://jofenyeket.blog.hu/api/trackback/id/tr7111993134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fánkevő Fáncsi 2016.11.24. 06:38:46

Mi a baja a belépő szintő DSLR gépekkel az kezdő amatőrnek ? Miért kellene 240ezret költeni kb. 120ezer helyett, kb. dupláját.

A helyzet pont ellenkező. Nem a vázra kell ráhajtani, hanem akkor már inkább egy jó objektívre. A vázak képességei majdnem ugyanazok ebben a kategóriában, a különbséget inkább a profibbak érzik csak, azok meg nem ilyen gépekkel dolgoznak.

Egyáltalán nem világos és nem indokolt, hogy egy egy kezdő számára a 750D melyik tulajdonsága nagyon fontos, és szükséges, mondjuk az 1300D-hez képest.

Később, ha már a kezdőnél magasabbak az elvárások akkor meg már kevés a 750D, akkor már inkább 80D legalább vagy esetleg még jobb.
Szerintem a 750D a legrosszabb kategória bárkinek. Se nem ilyen se nem olyan.
Na mindegy csak mondom.

Lynxa 2016.11.24. 06:44:47

Kedves Fáncsi!
Nagyon örülök a hozzászólásodnak, mert úgy pontosak az infók, ha a lehető legtöbb szempontból vizsgáljuk őket!

Én azért javasoltam a belépő szintű gép helyett a következő kategóriát, mert sokkal több benne a potenciál. Igazad van, hogy kevés olyan tulajdonsága van a 750D-nek, amit egy kezdő kihasználhatna (jóval magasabb ISO érzékenység, vagyis könnyebb fotózás kevesebb fénynél, valamint a kihajtható kijelző, ami éppen nekik nagy áldás). Ugyanakkor ezek a kezdők, akiknek segíteni próbálunk, nemsokára haladók lesznek és akkor az 1200D már nem lesz nekik elegendő. Marad a csere, míg a 750D esetében - ha nem munkára használod - lehet, hogy egy életet is kiszolgál a tudásával...

Kelly és a szexi dög 2016.11.24. 07:39:24

Az összes ismerősöm, aki DSLR-t vásárolt, mind megbánta. A kezdeti lelkesedés előbb-utóbb lelohadt és ott porosodik a sokkilós felszerelés a fotóstáskában... Úgyhogy ahogy tanácsoltad is: fokozatosság - és ha már nagyon kevés a meglévő technika, akkor jöjjön a DSLR.

attis977 2016.11.24. 12:19:59

Szia

A MILC gepekhez gyakorlatilag barmilyen objektivet hasznalhatsz, csak egy adapterre (Aputure, Speedbuster) van szukseged hozza. En tobbek kozott azert valasztottam az MFT-t mert nagyjabol harmada sulyban mint az ugyanolyan DSLR lencsek.
Udv
Attila

Névtelen betelefonáló · http://bandeenator.blog.hu 2016.11.24. 12:20:28

Noha a szerző ultrazoomként emlegette őket, nekem a kompakt mellett 2 bridge gépem van. A fényérzékenysége elég jó az árához képest és egy alapszintű állványom is van.
Amit szeretek a bridge gépekben, hogy azért a 4 db ceruzaakku kitart egy jó darabig. A képek már részletgazdagok, élesek, de minden helyzetben azért nem állják meg a helyüket és ilyenkor jött jól, hogy tudtam variálni a manuális beállításokkal.
Egy biztos, akcióképekhez és vaku nélkül fotózandó (színi)előadásokhoz mérsékelten valók.

Én a magam részéről jobban szeretem a tölthető elemeket, mint a típusra gyártott akkukat, amik egy idő után nem kaphatók, és persze mire tönkremegy, már a töltő sem. Ellenben AA ceruzaakku kapható, a 4 db 2300 mAh-s Varta ha szerencsém van, már 2 ezer forinttól elérhető, de még a Lidl-ben kapható Tronic nevet viselő akksi is bőven kiszolgálja ezeket a gépeket. Ja, azért nem árt legalább 2 váltásnyi akkut magamnál tartani, hogy ne esemény közben érjen meglepi. És ennyi akku egyébként még befér a gép válltáskájába.

És ami kimarat a cikkből: márkafüggő, milyen algoritmus alapján és milyen színeket állít elő a gép. A Sony biridge színvilága tetszik, a Fujié szintén, az Olympus viszont csak DSLR kategóriában tűnt nekem színhűnek.
A Fujiban egy a jó: a bisge gépeken van teljesen manuális üzemmód, ami lehetőséget ad a legjobbat kihozni a gépből. De azt hiszem, egyes Panasonic típusok is lehetőséget adnak ugyanerre.

Lányosapa 2016.11.24. 15:08:37

Szia!
Miért pont a Canon-t emelted ki? Egy Nikon - Canon összehasonlítás igazán érdekelne!
Üdv!

Lynxa 2016.11.24. 15:11:59

Szia Lányosapa!

Ahogy a cikkben is írtam, azért szól az anyag részletesebben a Canonról, mert én azzal dolgozom, így jobban ismerem a gépeiket, objektíveiket, stb. Persze azt is hangsúlyoztam, hogy ettől nem feltétlenül jobb, mint a többi márka. Egyszerűen így könnyebb volt elmagyaráznom.

sazoo 2017.09.21. 07:21:10

Kedves Blog bejegyzés író!

Nem értek egyet azzal hogy a MILC gépek esetén több lenne az előny mint a hátrány. A legújabb gépek simán hozzák az árban elérhető DSLR gépekét, főleg ha nem munkaeszközként veszi az ember. A hozzá tartozó objektívek nem drágábbak mint a jobb vázak gyártói objektívei,csak itt nincs igazán utángyártott és gyűrű mókolás. A legnagyobb előnyük a szuper kép készítési képesség, sokkal könnyebb tömeggel. Az én MILC gépem 3 objektívvel ekv(24-64mm 3.5-5.6 stabival, 14-28mm fix2.8 L-Fn+fókusz gyűrű, 70-200mm fix2.8 stabival), védőkupakokkal, lenspennel, plusz sd kártyával és sd olvasóval, 4 db akkumulátorral, ultrapod állvánnyal, egy 5 tengelyes stabis fém MILC vázzal és az egészet egyben tartó Manfrotto táskával összesen 2.31 kg. A teljes cucc zsír új gyári szett 760k volt. Sem a színekre sem a rajzolat minőségére nem panaszkodom. Szerintem ezeknek a gépeknek bőven van létjogosultsága, külföldön jobban elterjedt mint hazánkban. Aki nem használt rendszert választ és nem megélhetési fotós, annak szerintem pont ez a kategória adja a legtöbbet. Sokkal több előnye van egy ilyen szettnek mint hátránya.
süti beállítások módosítása