Vámpírok bálja – tippek a vörösszem nélküli fotókhoz
2016. november 29. írta: Lynxa

Vámpírok bálja – tippek a vörösszem nélküli fotókhoz

A piros szem bizony a nyulaknál sem szép, nemhogy a családi fotókon. Néhány egyszerű trükkel el tudod kerülni, hogy a képeiden mindenki vámpírnak tűnjön.

 


Biztosan láttál már olyan lelkes, de amatőr képet, amin az alanynak vagy alanyoknak vörösen világított a szeme. Ez tulajdonképpen egy becsillanás, melyet a szembogár tükröződése okozza és a szem mélyebb részein található vérerek festik pirosra. Kialakulásáért a vaku a felelős, így azt elkerülni is a vaku megfelelő használatával lehet. Lássuk a trükköket: boldredeye.JPG

  • Ne használj vakut: Viccesen hangzik, igaz? Pedig meg lehet oldani. Ha kis kompakt géped van, akkor kicsit körülményesebb, míg a DSLR gépeknél egy nagy fényerejű objektívvel sokkal egyszerűbb. Ha nincsen vaksötét a helyiségben, ahol fényképezel, megér egy próbát, hogy kikapcsolod a gép beépített vakuját. Ha szerencséd van, akkor elég világos lesz így is a kép. Tovább növelheted az esélyed, ha veszel egy mini fotósállványt, egy-két ezer forintért, mert ha ráteszed a géped, akkor kisebb fénynél sem lesz életlen a kép. Egy kompakthoz való szerkezet elfér a kabátzsebedben is és leteheted mondjuk egy asztalra. Persze nem árt, ha ilyenkor időzített felvételre állítod a gépet, mert ha kézzel nyomod le az exponáló gombot, akkor bemozdíthatod a képet úgy is, hogy állványt használsz. Ha van rá lehetőséged, akkor kérd meg az alanyod, hogy álljon egy lámpa közelébe – mondjuk a csillár alá – mert így több fény esik rá, ráadásul a pupillája is összeszűkül, ami csökkenti a vörösszem hatást.
  • Használd másképpen a vakut: Nagy szerencséd van, ha a gépeden nem beépített vaku dolgozik, hanem olyan, amit te csavarozol rá. Ezeknél eleve kisebb a vöröszem effektus kialakulásának a veszélye. Ez azért van így, mert ezt a kellemetlen hatást az okozza, hogy a gép objektíve és a vaku közel egy tengelyen van. A fény így egyenesen a gépbe verődik vissza a szemből és azonnal láthatóvá válik az az átok csillanás. A külső vaku jóval magasabb és így távolabb van az obi tengelyétől. Ráadásul az ilyen eszközöknek általában billenthető a feje, ami lehetővé teszi, hogy ne az alanyra villants közvetlenül, hanem a mennyezet felé irányítsd és onnan verődjön vissza a fény (ez ráadásul természetesebb hatást is kölcsönöz a képednek). Ha magas a mennyezet, akkor egy kis kártyát is rágumizhatsz a vakura (mondjuk egy névjegykártyát), így ha függőlegesbe állítod a vaku fejét, akkor a papírról esik a fény az alanyra. Ha teheted, akkor tarts egy vékonyabb papírt a vaku és az alany közé, mert ez szét teríti a fényt és nem csak, hogy a vörösszem effektus nem tud kialakulni, de lágyabb, természetesebb lesz a megvilágítás is. Még jobb, ha a géped képes vezérelni a vakud, mert akkor le is veheted róla és elhelyezheted jobbra vagy balra az alanytól. Ez már igazi profi képi világot tud adni!
  • Csökkentsük a pupilla átmérőjét: A kompakt gépeken található vörösszem csökkentő egyszerű, de drasztikus módon működik: A fotózás előtti pillanatban éles fénnyel villog bele az alany szemébe. Ettől a pupilla összehúzódik és szinte láthatatlanná válik a vörös csillanás. Persze ennek az az ára, hogy szegény modell percekig nem lát semmit, amíg a szeme nem alkalmazkodik újra a kevesebb fényhez.

A kép forrása: wikipedia

A bejegyzés trackback címe:

https://jofenyeket.blog.hu/api/trackback/id/tr1012008280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása