Milyen DSLR gépet válasszak, ha kezdő vagyok?
2016. november 23. írta: Lynxa

Milyen DSLR gépet válasszak, ha kezdő vagyok?

Ha már eldöntötted, hogy tükörreflexes gépet veszel, akkor érdemes elolvasnod néhány tippet a kiválasztáshoz.

 

Ha elolvastad a kezdők számára írt gépválasztási tanácsadó cikkemet, akkor valószínűleg már él egy kép a fejedben arról, hogy milyen gépet is szeretnél vásárolni. Ha ezt a bejegyzést olvasod, akkor pedig kacérkodsz a gondolattal, hogy a szóban forgó gép egy DSLR lesz. Nézzük hát meg, hogy miket kell végig gondolnod mielőtt kattintasz egy webáruházra.

  • Milyen márka? Ha figyeled a profi fotósokat, akkor a nagy részük Nikont Vagy Canont használ. Ennek az az oka, hogy ezekhez a gépekhez lehet a legtöbb féle kiegészítőt és objektívet beszerezni, ráadásul a két nagy cég rivalizálása miatt az árak is jóval kedvezőbbek, mint a többi márka esetében. Ha e kettő közül választasz, akkor már igazán nem lehet tanácsot adni. Esetleg nézd meg, hogy az ismerőseidnek milyen gépei vannak, ha szükséged lenne tanácsra, akkor legyen kihez fordulnod, és esetleg egy-két levetett objektívet is beszerezhetsz így magadnak.
  • Milyen árszint? A két nagy gyártó termékpalettája nagyjából egyformán épül fel. Vannak belépő, kezdő, haladó, félprofi, profi és csúcs kategóriás gépeik. nikon_dslr_d5_front_left--original.pngHa csak nem akarsz azonnal munkát is vállalni a gépeddel, akkor félprofi szint alatti gépekkel ismerkedj. Mivel én Canon gépekkel dolgozom, így inkább erről tudok érdemben nyilatkozni, de a Nikon esetében is nagyjából ez a felosztás. Tehát a Canon esetében inkább munkához ajánlható az 5D és az 1D típusok és ez alatt található a 7D, illetve egyéb célra a 2, 3 és négy számjegyű típusok (Pl: 70D, 750D, 1200D). A gép tudása fordítottan arányos a számjegyek mennyiségével, vagyis az egy számból álló típusok a legjobbak, míg a négy számjegyűek a belépő szintet képviselik. Ez utóbbit nem igazán ajánlom, mert nem nyújt többet egy minőségi kompaktnál, míg ára egy-két objektívvel kiegészítve annak többszöröse. A háromszámjegyű gépek már jó belépőt jelentenek a DSLR világba, míg ezek felett akkor érdemes keresgélni, ha komolyabb céljaid is vannak a gépeddel és esetleg dolgoznál is velük.
  • Milyen kiegészítővel számoljak? A döntésnél azt is érdemes figyelembe venni, hogy a kiegészítőkre mennyit kell még költeni. Hát lássuk: mindenképpen számolj egy új táskával, mert a kompaktodhoz használt nagyon kevés lesz. speedlite_600ex_ii-rt_default_tcm128-1392685.jpgHa gyakran jársz olyan helyen, ahol nem jó szem előtt tartani a gépet, akkor olyan táskát válassz, ami formáját tekintve nem is emlékeztet fotóstáskára. Szerencsére mind több ilyet lehet vásárolni, akár női retikülre emlékeztető külsővel is. Persze az nem gond, ha a táska víz és ütés álló, mert bizony a gép és az objektívek sérülékenyek. Mindenképpen vásárolj tartalék memóriakártyát és akkumulátort, mert biztosan szükséged lesz néha a gyors cserére. Én javaslok egy vakut is, mert hiába van a gépek tetején beépített vaku, azok sötétben csak egy-két méterig hatásosak, és profi eredményt sem érdemes várni tőlük. Gondolkodj el egy állványon is, mert épületfotózásnál és kevés fényben megfizethetetlen, egyébként pedig megfizethető az ára. Ez a minimum készlet.
  • Milyen objektívet válasszak a géphez? Erről írok majd egy külön bejegyzést, de elsőre általában megfelel a géphez kapott kittobjektív is. ef-s_18-55mm_f3_5-5_6_is_ii_default_tcm128-939604.jpgHa egy 750D gépet nézünk, akkor általában egy 18-55-ös obit kapsz hozzá. A gond csak annyi, hogy a DSLR gépeken nincsen olyan zoom gomb, mint a kompaktokon. Itt csak az objektív forgatásával tudsz zoomolni, vagyis az obi dönt a képességekről. A zoom esetében minél kisebb a szám az objektív nevében, annál nagyobb szögben lát vele a gép, míg a nagy szám azt jelzi, hogy mennyire tudja közel hozni a távoli dolgokat. A 18-55 leginkább épület- és portréfotók készítésére alkalmas. Ha szeretnél távolabbra is lőni, akkor válassz egy 55-250-es obit (van olyan kit, ahol ezt is adják a géphez), mert a kettő együtt már a legtöbb távolságra alkalmassá teszi a gépet. Ha cserélgetni sem szeretnél, akkor pedig vegyél egy sima gépvázat (nem kitet) és egy útiobjektívet (pl.:18-270), mert az egyedül is lefedi a teljes zoom kínálatot. Igaz, hogy az ára vetekszik a fentebb említett két obi együttes árával.

A bejegyzés trackback címe:

https://jofenyeket.blog.hu/api/trackback/id/tr8611993106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása